A Club Penguin Változik! III.

Sajnos idén is van miért írnom, így hát ez a “CP Válotzik” bejegyzés széria harmadik tagja. Ide kattintva elérheted a tavalyi bejegyzést, itt pedig a 2013-ast. Mint a 2014-es, ez is az előzőek bővítése, illetve folytatása, mert sajnos most is vannak újabb problémák. Érdemes megnézni az előző Év Záró Posztot is szerintem, mert ott is érintettem pár idekapcsolódó témát itt-ott.

 

Partik folyamatos romlása

Már ezelőtt is írtam sokszor, hogy a partik minősége romlik, de most egy újabb szemszögből próbálom megközelíteni.

Egyrészt a háttértörténet nem jól kidolgozott vagy esetlegesen nincs is. Pedig régebben ez volt minden történés alapja és mozgató rugója. Az utótörténetről ne is beszéljünk, mert manapság az egyáltalán nincs, nagyon kevés kivétellel. A háttértörténet fontosságágról írtam is az Év Záró Poszt-ban, ott is kifejtettem, hogy a mostani sablon történetek egyáltalán nem logikusak (már ha vannak) és/vagy nem illenek be az alap CP történet szálba.

És ebből kifolyólag a partik előtt nincs előkészület sem az esetek 90%-ában, pedig azzal is fel lehetne dobni a “szürke partik közti időt”. Régebben mindig volt valami kis készület, de most már úgy gondolják, nem kell,  hanem egyik napról a másikra megjelenik egy “komplett” party, ami a történetekhez hasonlóan szintén logikátlan így.

Illetve a legnagyobb problémám, ami nem annyira régi keletű, hogy augusztus óta egyetlen sémát használnak, de azt minden egyes partihoz. Ugye ez legelőször a Frozen Partin jelent meg, ahol mindenek előtt a party ablakban kapunk egy cuccot, majd ki van írva, hogy melyik szobában mit kell csinálni, és minden szoba után jár egy member és egy nonmember cucc, illetve az összes szoba elvégzése után még pár cucc.

Pontosan ugyanilyen volt a School and Skate Partin, és csak egy kicsit változott a többin. De egy dolog, még mindig közös, hogy a feladatok nevetségesen egyszerűek. A keresés, nem is keresés, mert egyrészt ki van írva a szoba neve és a megtalálandó dolog, illetve még csak nincs is elrejtve, vagy csak hógolyót kell dobálni feladatként és ugyanazt a feladatot minden egyes nap ugyanúgy elvégezni, tehát az izgalom faktor is kiveszik a játékból teljesen. A mostani feladatokat körülbelül 5 percebe, vagy annyiba sem telik elvégezni, persze van nagyon kevés kivétel, amik még élvezhetőek, pl.: Halloween Party’14.

Illetve csak is és kizárólag a következő szobák vannak feldíszítve: Beach, Dock, Town, Snow Forts, Plaza, Forest, Cove, esetleg néha más, de ha van egy feldíszített beltéri, vagy nem fő szoba, az már nagy szó, és ez elég szegényes a régi 25 körüli feldíszített szobák számához képest. Egyébként az első ilyen party, amin nem volt túl sok szoba, az a Marvel Superhero Takeover’12 volt, de ott voltak feldíszítve beltéri szobák. Mindenesetre nem volt annyira sok, de ami volt az szerintem jól meg volt csinálva. És talán azért nem fektettek rá annyi hangsúlyt, mert az utána készülő partikra sokkal nyomatékosabban készültek. De utána ez a probléma sok időn keresztül nem jelentkezett, majd csak a Hollywood Partin, viszont rendszeressé csak 2014-ben vált.

Amúgy mint írtátok, régen sem készítettek több új szobát, mint manapság, csak voltak már alapból kész szobák, amiket rendre visszahoztak praktikusan, így ha akár csak 3 új szoba is volt, a party teljesen egész volt és nem nevezhető összecsapottnak. De manapság egyetlen partit sem hoznak vissza a régi formájában, hanem mindig egy új, de gagyi és ötlettelen partival állnak elő, amihez nincs elkészített alap régebbről, így az egészet most kellene elkészíteni, de arra már nem elég igényesek, mert megjegyezném, régebben is voltak olyan partik, amik teljesen újak, de mégis komplettek voltak teljesen.

Valamint én úgy látom, hogy nem igen terveznek előre a partik és események szempontjából. Nyilván tudják két hónapra előre menően, de tovább nem, legalább is nekem ez jött le abból, amiket régebben mondtak. Amikor megkérdezték, hogy mi lesz mondjuk 4 hónap múlva, azt mondták, hogy nem tudják, akárcsak arra, hogy lesz-e idén ilyen, vagy olyan party. Én ezt nem értem, hogy hogyan lehetséges az, hogy nem terveznek előre MINIMUM fél évvel. Ezt kicsit azzal magyarázták, hogy majd meglátják, hogy a közönség mit szeretne, “mert figyelnek”, de egyáltalán nem így volt, maximum kiforgatva valósították meg a kéréseket. Szóval ha tényleg nincs hosszútávúan előremenő tervük, akkor az nagy butaság és szerintem felelőtlenség, vagy pedig nem mondtak igazat, mert nem akarták megmondani, hogy mi lesz, bár azt szerintem lehetett volna egyszerűen úgy is, hogy arra nem válaszolnak, vagy azt mondják, legyen meglepetés. Mindenesetre én annyit tudok, hogy régebben volt egy ÉVRE előre menően egy tervezet, amin nyilván volt hogy változtattak, formáltak, de adott egy alap gerincet az évnek a tudatos szervezés.

És érdekes módon nem tudtuk 2 hónapra előre, hogy milyen party lesz és hogy hogyan fog kinézni. (A Sneak Peek-ek mennyiségéről lentebb van egy rész.)

Mindezekből nekem az jön le, hogy egyáltalán nem olyan sok odafigyeléssel és kreativitással csinálják a játékot, mint régebben.

 

Mobil Mánia

A fentieknek, azaz a partik és a feladatok leegyszerűsítődésének valószínűleg az oka, hogy megjelent a játék érintőképernyős platformon. Mivel rengeteg dolgot nehéz, vagy nem kivitelezhető megcsinálni oda, de a partinak ugyanolyannak “kell” lennie PC-n is, mint tableten, vagy telefonon, ezért a partik nem éppen komplexek, és feladatok egyszerűek, mert nyilván egyes dolgokat nem lehetne teljesíteni érintőképernyőn. És én itt érzem azt, hogy sokkal több figyelmet fordítanak erre, mint az eredetire, pedig szerintem annak kéne mellékesnek lennie.

Azt meg kell hagyni, hogy a CP alkalmazás nagyon jó, persze szerintem nem tudja ugyanazt az élményt nyújtani, mint sima számítógépen, de nyilván másféle és új lehetőségek rejlenek benne. De ez nem túl jó ok, hogy csak emiatt kelljen lerontani a partikat. Akkor inkább a PC-s felületen legyen egy komplett, bonyolultabb party, és az App-en legyen leegyszerűsítve. Amúgy nem tudom mások hogy vannak vele, de a parti feladatokat én PC-n csinálom és nem az App-en. Mindenesetre ez csak egy része annak, ami a nagy mobil mániához tartozik.

Ugyanis az első Club Penguin App után, amit rengeteg ideig fejlesztgettek kijött egy Sled Racer alkalmazás is, ami szintén nagyon jópofa és tényleg szórakoztató, szeretek vele játszani, de szerintem mégsem olyan kidolgozott, mint az eredeti App. (Amúgy azt egyáltalán nem értettem, hogy a Puffle Launch-ot miért kellett kivenni mindezek előtt, de erről már írtam régebben is.)

Viszont ezután még kijött egy újabb alkalmazás: a Puffle Wild app, ami szerintem egy oltári hülyeség. Maga az alapkoncepció, hogy a sziget felfedezetlen vadonjában megyünk végig pályákon jó, de az, hogy pont egy match-3 játék, amiben teljesen leutánozták a Candy Crush sagát, az már szerintem furcsa és egyáltalán nem eredeti. És az alkalmazással 13 DARAB új ÁLLAT PUFIT lehet szerezni, ami nem hogy sok, (az év többijét nem is tekintve) hanem egyenesen irdatlan mennyiség, főleg a buta hibrid pufikból, amiknek szerintem semmi értelme. (A 2014-es puffle özönről lentebb írtam.)

Amúgy most, hogy végre kijöttek az alkalmazások androidra, a Puffle Wild kivételéve, (bár én azt nem bánom), még jobban rá kellett jönnöm, hogy nagyon jó munkát végeznek ezen a téren. Nagyon tetszenek az alkalmazások, legfőképpen az alap Club Penguin App, és nem utolsósorban a Sled Racer App is.

Eleinte nagyon fel voltam háborodva, hogy több évig csinálták a 3D-t és ezt továbbra is fenntartom, de meg kell hagyni, jól néz ki és az alkalmazás is szuper. Valamint kétségkívül a közönséget is tágítja ezáltal, ami jó üzleti fogás főleg nekik, de a játékosoknak is az alkalmazáson, mert végül is a Club Penguin App, nagyon durva közelítéssel majdnem a teljes játékot tartalmazza, amit sokkal egyszerűbb így hordozni, de a mint írtam ezt egyáltalán nem azt jelenti, hogy PC-s platformra nem kell annyi figyelmet fordítani, sőt.

És én egyáltalán nem azt mondom, hogy nincs elég emberük mindezek együttes készítésére és üzemeltetésére, mert ez a kérdés egyszer felmerült, hanem azt hogy több hangsúlyt fektetnek a mobilos felületekre, mint az alapjátékra, ami szerintem nagyon rontja a játékot, mert mint írtam, nem olyan odafigyeléssel és kreativitással csinálják azt.

Valószínű, hogy ez az egész nagy alkalmazás őrület, annak köszönhető, hogy Spike Hike, a CP vezérigazgatója a Disney-nél kapott egy új munkakört is, amellyel a Disney-s alkalmazásokat felügyeli, szóval ezért lehet. Egyébként valamilyen “Szupertitkos Projekten” is dolgozik, amiről még nem lehet tudni semmit, de elvileg pár hónap múlva kiderül. Nem tudom mi lehet az, de remélem, valami értelmesebb dolog, nyilván az alkalmazások terén.

Amúgy régebben is voltak kisebb mániák, mint az átalakulás, amit régebben egyfolytában nyomattak, a Puffle Digging Up, amit 2013-ban erőltettek eléggé mindenben, a speciális iglu cucc, amit 2013 októbertől 2014 júliusig mindig csináltak, de igazából nagyon erőltetett volt szinte mindegyik és nem volt túl sok értelme, mint a Halloween Partin. Nem értem, miért kellett ezt is túlzásba vinni, mikor csak speciális esetekben működik jól szerintem. Akkor volt egy időszak, amikor az előadás volt a mánia, mint Elsa a palotájában énekelt, illetve, hogy van egy szoba, ami csak 1 hét után nyílik meg, de sokszor nem érte meg rá várni, mert nem volt túl jó, sem izgalmas.

Most 2014-ben a leginkább jellemző és erőteljes mánia a Puffle – Valós állat keverékek készítése volt, de erről lentebb írok. És mint 2013-ban, most is voltak mellékes dolgok, amikre sok hangsúlyt fektettek, főként a mobil mániára gondolok. És ugye, mint mondtam 2013-ban is voltak kisebb mellékes dolgok, amiket szintén említek lejjebb.

 

Átlagos minőség romlás

És a kevés odafigyelésből adódóan nem csak a partik romlanak, hanem az alap Club Penguin is, mivel továbbra is vannak frissítések és az utóbbi időben rengeteg a maradandó változtatás szintúgy nem a legjobb irányba viszi a CP-t:

 

-Kicseréltek minden egyes köszöntő pingvint, mint a regisztrálásnál a magyarázót; Sensei-t, amikor először megyünk a Dojo-hoz; PH-t, amikor először megyünk az iglunkba; stb.

Így most már nem csak, hogy nincsenek mozgóra meganimálva, mint amilyenek 2011-től 2013-ig voltak, hanem az új gusztustalan grafikájúak, amit már inkább nem is emlegetek, de egy kicsit már kezdem megszokni. Amúgy a regisztrációnál az nem rossz ötlet, hogy vannak feladatok cuccokért, csak szerintem nem a legjobban van kivitelezve, és nem értem minek van a küldetés fül ott minden játékosoknak a térképen.

 

-Az újság minősége is nagyon romlik, mert például az Ask Aunt Arctic-ba olyan érdemtelen és nem is igazi kérdéseket tesznek be, hogy az hihetetlen, mint “Hogy változtassak színt?”, “Hol szerezhetek pufikat?”, stb. Pedig régebben izgalmasabb kérdések voltak, de manapság arra is lusták, hogy válogassanak a temérdek beérkező kérdésből, ami egyébként tényleg nehéz lehet. És manapság már sokszor csak egy kérdést válaszolnak meg. És a Secrets rész is egyre gagyibb, mert rengetegszer visszahoznak valamit régebbről, vagy érdektelen dolgokat írnak ide is. Annak viszont örültem, hogy visszahozták a képregényeket, amik jópofák. Illetve néha beraknak a közelgő események helyett “pletykákat”, amik szintén nagyon tetszenek, mert azok is egy kicsit a régebbi szabad témázgatásra emlékeztetnek, de szerintem nem kellene ehhez kivenni egy másik szekciót. De az, hogy beválogatnak rajzokat nem igazán tetszik, mert az is elvesz helyet és ebben a formában nem az újságban a helye, szerintem. És jó, hogy az új formátumú újságnak van egy rendszere, de nem kellene ennyire kötöttnek lenni, hanem szabadabbnak, mint a régebbi. Szerintem akkor lehetne egy újabb oldal a rajzoknak és pletykáknak, és hogy meglegyen a páros oldalszám, az utolsó oldalra betehetnének feladatokat.

És itt szeretném egy kicsit még jobban megemlíteni a 2010 előtti újságot. Ennek a megváltoztatásakor már én is játszottam. A régi újság tele volt rejtvényekkel, elég részletes és kidolgozott és ötletes volt.

File:Word Search.PNG

De emiatt roppant hosszú időt is vett igénybe az elkészítése, ezért egy professzionálisabb, rövidebb újságra váltottak. Én egyáltalán nem ellenzem a változást és az újítást, persze csak ha jó. Ez engem nem annyira érintett meg, de visszanézve a régebbi újság sokkal érdekesebb volt a sok feladattal, mint pont összekötő, és érdekes történetekkel, beküldésekkel. Még ha nem is csinálnak olyan “drasztikus” változtatást, mint amit fent írtam, akkor legalább a jó cikkeket visszahozhatnák, és talán 1-1 rejtvény, mint a legtöbb újságban, aminek szerintem simán lenne is helye, mert szerintem az újabb újság alakja jobb. És habár mostanában az újság tartalma elég lapos szokott lenni, mint említettem, visszatértek a képregények, amik jópofák. Amikor elkezdték berakni őket örültem és rögtön arra gondoltam, hogy valahol az összeset archiválhatnák, mert ugye a régi újságoknál mindig csak pár számig visszamenően lehet visszakeresni. És szerencsére erre ők is gondoltak, mert jó párat hozzáadtak a Fun Stuff Comic oldalához, ahogyan azt reméltem, de sajnos nem az összeset, mindenesetre remélem majd azokat is feltöltik.

 

-A cuccok minősége is nagyon megromlott 2013 óta, mert egyrészt kivették a fekete kontúrokat, másrészt a ruhák már nem olyan egyediek, hanem vagy régiek gagyi újraszínezései, vagy ha újak, akkor borzasztóan néznek ki, mert a mai trendhez igazodnak, ami szerintem egyáltalán nem illik a CP-hez, mint egy neon koponyás pólós, tüskés nyakláncos, felállított és hajú, pápa szemüvegű pingvin. Illetve a katalógusok is nagyon romlottak. A romlásukat már 2013-ban is megemlítettem, hogy már nem teljes két oldalon áthidaló háttérkép van, rajta a pingvinekkel, amiken rajta van a ruha és onnan lehet megvenni és a Player Card-os formáját egy kisebb pingvin mutatja a sarokban:

Hanem már csak oldalt van a egy-két ruhát viselő, pózoló pingvin és a Player Card-os ruha nézetek pedig szólóban egymás alatt, mellett:

Ami szerintem elég gagyi koncepció. De ez csak egy régebbi probléma, mivel a katalógusok méretét is megnövelték, illetve a formáját is megváltoztatták, ami nagyon rossz eredményhez vezetett:

2012:

2013:

2014:

Valami borzasztó jellegtelenek és böszme nagyok lettek a katalógusok, nem értem, ez mire volt jó, mert több cucc nincs bennük. Ez persze a többi katalógussal is így van egytől-egyig.

 

-De nem csak a katalógusok hanem a pin-ek nevetségesen nagyra “nőttek”.

Ugye még nagyon régen a pin-ek teljesen el voltak rejtve:

File:HorseShoePinLocation.png

Aztán 2009 környékén megkapták a játékban is a fehér körülírt sávot és nagyobbak is lettek, így könnyebb lett megtalálni:

File:Pin2.jpg

Ez volt 3 évig és eközben is nőttek évről évre, de ez még nem volt annyira drasztikus. Hanem 2013-ban igazán elkezdtek nőni pin-ek, amíg ilyen monstrumok keletkeztek:

File:DJ K-Dance Pin location 2015.png

Nem is tűnik pin-nek igazából. És most már csak nem is kell odamenni hozzá, hanem elég egy kattintás, ami szintén rontja az élményt. Ez valami borzasztó. Láttam egy nagyon frappáns ötletet, hogy mi lenne, ha ki lehetnek választani a nehézséget és az alapján lenne méretezve, illetve körsávozva. -DE ezen javítottak, mivel a lábnyom pin már kicsi volt és el is volt rejtve:

Csak az a baj, hogy a Player Card-on is nagyon kicsit lett, DE örülök, hogy a sok panasz után mégis javítottak rajta, mert ez már jó irányba való haladás. De azon még lehetne változtatni hogy újra oda kelljen menni a pin-hez és nem csak rákattintani az elvételéhez.

 

– Illetve nem csak a ruhák lettek gagyik, hanem az Igloo cuccok is egyre gagyibbak, másrészt akárcsak a pin-ek ezek is szintén nőttek. Ezt nem csak én vettem észre, hanem jó pár másik játékos is megfigyelte ezt a jelenséget:

Régen kisebbek és komfortosabbak voltak a cuccok, az egyediséget nem is említve. Persze itt is lehet nézni, hogy nagyon régen még nem volt olyan jó szerintem a grafikájuk, sőt talán egy kicsit túl picik, de mindenképpen jobbak, mint az újak, amik között csak néha rejlik egy jó, eredeti darab, ami nem jellegtelen és van köze az adott hónaphoz és legfőképpen a Club Penguin-hez.

Itt egy kis kontraszt a régi és új cuccok között:

Ebbe az igluba 20 álló dolgot és 5 fali dolog, pakoltam a régiek közül. Az iglu még így is levegős és egyáltalán nem zsúfolt és a bútorzat, habár elég véletlenszerűen válogattam össze(-vissza), még így is összefüggőnek tekinthető és az összhatás szerintem érdekes és egyáltalán nem rossz. Habár jó pár régi cuccot nem használok túlzottan, sokkal jobban betudom illeszteni őket alkalomadtán egy koncepcióba, mint a legtöbb újat.

Ebbe az igluba 15 álló dolgot, és 0 fali cuccot válogattam össze az újak közül és az iglu a kevesebb cucc ellenére is teljesen tele van, el sem lehet férni. Illetve itt már tényleg szinte kaotikus össze-visszaság van. Persze itt kicsit végletes voltam, mivel nagy cuccokat pakoltam, mert azért van PÁR kisebb új cucc is, de ezzel érzékeltetni akartam, hogy ezek a méretek már nem igluba valók.

Egyébként régebben is voltak tematikusan különleges cuccok, mint hableány barlangos, trópusi, de szerintem azok sokkal inkább CP-be illőek, mint a mosatni hülyeségek, mert régebben voltak normális egyszerű cuccok is. Tehát az akkori cuccokból is ki lehet alakítani össze-visszaságot, de azok valahogyan szerintem jobban illenek a CP játékos, meseszerű világába valahogyan, talán a stílusuk miatt. Amúgy a mostani áprilisi cuccok nem lettek rosszak a mérettől eltekintve.

 

-Továbbá mostanában rengeteg buta frissítés volt, mint a szobák gagyi frissítése és buta ötletek alapján tettek be dolgokat. Például a Stadiont, Forestet és Ski Hill-t egyáltalán nem kellett volna frissíteni, mert úgy voltak jók, ahogy azelőtt, főleg, hogy az új szobák rém gagyik és a hatásuk annyira mű, nekem ezek egyáltalán nem tetszenek.

A Puffle Park-nak szerintem egyáltalán nincs értelme, csak még egy szoba a Plaza-ba, ami miatt kevesebb a hely, és már volt elég Puffle Gondozó Állomás a Hotel-ben is, nem kellett volna még egy mű szoba, de végül is nem néz ki olyan rosszul, és az jó ötlet, hogy a Pet Shop ajtajából nyílik, de a Plaza-ból nem kellene bejárat, mert már a Hotel miatt alig van hely. Amúgy eleinte a Hotelt is elleneztem, de az egész jó és ötletes, csak szerintem nem oda kellene, mert nagyon foglalja a helyet, talán valahová máshová, vagy esetleg nem kell külön épület, hanem a puffle Shop-nak lennének az emeletei. És a Pet Shop-ban az a bumszli átjáró szerintem szükségtelen, ami nekem nem igazán tetszik, szerintem nem kellett volna összekötni a Pet Shop-ot a Hotellel.

A Backyard sem a legjobb frissítés, mint azt lentebb meg is írtam, de azzal amúgy nincs bajom. És ha már a pufiknál járunk akkor a Ski Lodge felújítása sem a legjobb ötlet szerintem. Mint még régebben megírtam, a játék vezetésének a lényege az egyensúly tartás lenne, és ez esetben a régi és az új szobák közti egyensúlyt is kellene tartani, mert mint mondtam, én egyáltalán nem ellenzem az újítást, ha jó és természetesen nincs túlzásba víve. Épp ezért az, hogy a Town-t, Plaza-t, Pizzázót, stb-t, azaz a 2012 és előtti frissítések tetszenek, azért van, mert azok még szerintem elég jók, habár a 2012-esek közül pár lehetne jobb is, mint a Town. DE a frissítések mellett meg kellene hagyni régebbi szobákat, mint például autentikus, jó kis régi helyeket, például a Light House, Beacon, Ski Lodge, Lodge Attic, Forest, Pool, stb, amikre egyáltalán nem fér rá a felújítás, mert egyrészt szuperek, ahogyan vannak, másrészt hogy legyenek a régebbi stílust kedvelőknek is ilyen helyek. De a mostani újítás a Ski Lodge-on nem is olyan rossz a padlást nézve, mert az nagyon ötletes és jól néz ki, amit azzal csináltak, de egy kicsit megtarthatták volna régebbi stílust, viszont így is szuper szerintem. A földszint viszont szerintem borzalmas, és nem kellett volna ezt is egészében pufisra átalakítani, azaz Puffle Lodge-ra, mert értelmetlen, elég hogy a pufik a Plaza-t már eléggé átvették. Mert egyáltalán minek a PC-s Club Penguin-re a Puffle Wild-os pufik, maximum azokat is be kellett volna rakni a Plaza-ba inkább, mondjuk akkor a Puffle Park-ból is nyílhatna a Vadon, mert az is az erdő szélén van.

És a Skate Park is ilyen, szerintem semmi értelme és nem is jó. Az iskoláról meg már nem is beszélek, mert azt eléggé kitárgyaltam régebben, hogy mi szól az Újrahasznosító Center megszüntetése ellen.

Illetve nekem az Arany Puffle megszerezése is hülyeségnek tűnik, én egyáltalán nem is adtam volna ki, hadd maradjon meg titoknak (amúgy mostanában a CP nagyon jó új titkokat csinál, szóval ezen a téren van fejlődés az utóbbi évben) és nem is így adtam volna ki, csak akkor a Puffle Digging Up volt nagy mánia. És szerintem az Arany Puffle elég érdekes, de végső soron nem olyan különleges a csillogást leszámítva.

 

– Coins for Change átalakítása

Sajnos a CFC-t is eléggé tönkretették, lebutították, azzal, hogy csak arról szól már, hogy egy helyre adakozunk, néha nem is a saját pénzünkből, amikkel célokat “érünk el”, ahogy eléri az adott mennyiséget az összegyűlt coin-ok száma. Csakhogy ennek a rendszernek van egy nagy buktatója, ami 2014-ben jelentkezett is, de a CP csalással megoldotta, mintha nem lett volna semmi.

És itt szeretném ismertetni a Coins for Change történetét:

2007 óta a Club Penguin-en egy karácsonyi hagyomány a Coins For Change (röviden CFC), azaz Érmék a Változásért. Ez tulajdonképpen egy adománygyűjtés, de persze nem igazi pénzzel a JÁTÉKBAN. Viszont a CP nagyon is VALÓSÁGOSAN adakozik és segít, ahol kell. Eredetileg az egésznek az volt a menete, hogy 3 különböző célra lehetett adakozni a virtuális coin-okkal, és a célok közötti arány alapján osztották el az adakozásra szánt 1 millió amerikai dollárt (kb. 230 millió forint) a valóságban és ebből finanszíroztak különböző projekteket.

Aztán vezettek be újításokat, legelőször 2011-ben az volt a “feladat”, hogy ha összegyűlik egy adott mennyiségű coin összeg, azaz a Világítótorony megtelik, akkor nem 1 milliót, hanem a dupláját, 2 milliót adakoznak, és persze azt osztják fel a virtuális coin-ok különböző célok közötti eloszlása alapján, és sikerült is elérni.

Ezután 2012-ben betettek egy konkrét összeg mutatót és e mellé egy különlegességet, egy pékséget, ahol olyan sütiket lehetett venni, amiktől átváltozunk, és a fizetett pénz is az adományozásra kerül. Sikerült ismét rekordot dönteni coin összegileg, mert 1 helyiértékkel kevesebb volt a számlálón, mint a teljes összegyűlt mennyiség. De ekkor újra csak 1 millió dollárt adakozott a Team és nyilván itt is azt osztották el a coin-ok célok közti megoszlásának aránya alapján.

És 2013-ban egy újabb különleges akció volt a vonatozás, amivel szintén sikerült megdönteni az összegyűlt coin rekordot, Viszont magán az adakozás formáján változtattak NEM KICSIT. Mivel nem lehetett 3 külön célra adakozni, hanem szerintem túlságosan rámentek a teljes összegre, így egybe gyűjtötték az összes coin-t, “mert az ünnepek összehoznak mindenkit”. Így viszont az adakozott 1 milliót nem lehet elosztani ez alapján, helyette már előre elterveztek mindent és a pénz összeg növekedésével egy-egy újabb célt “értünk el”. Ez szerintem nem a legjobb, mert tulajdonképpen mi nem igazán érünk el semmit, és nekem ez a látszat nem igazán tetszik és szerintem elég furán hat.

2014-ben visszahozták az előző rendszert azzal a változtatással, hogy ha “elértünk” egy célt, nem kaptunk semmit és kevesebb cél is volt. És úgy az egészről elterelődött a hangsúly, mert nem volt egy központ neki, csak minden szobában egy gyűjtő üst. Akció sem volt most, amivel ösztönöznének arra, hogy még többet adakozzunk, így nem meglepő, hogy a végén már alig mozgott felfelé a mérce. Mert az elején ugye minden feladat után “adakoztunk” 500 coin-t, de nem ám a saját pénzünkből és önszántunkból, plusz még talán volt lelkesedése a pingvineknek és legfőképpen pénze, amit erre szán. Csak hogy a végén már a kedv és legfőképpen az erre gyűjtött coin-ok is elfogytak és mivel nem volt semmilyen különlegesség, amivel pénz adás nélkül gyűltek volna a coin-ok, mint 2013-ban a remek vasutas dolog, így alig volt bemenő összeg. És mint mondtam, ennek a rendszernek van egy nagy buktatója. A Team arra számít, hogy majd lesz sok gyűlő pénz és minden célt el fognak érni időben, de idén nem jött össze. DE ahelyett, hogy beismerték volna, hogy nem gyűlt össze, inkább azt csinálták pofátlanul, hogy sunyiban hozzáadtak egy nagy összeget a mércéhez, ami szemmel látható volt, így ez az egyik legnagyobb becsapás, amit valaha láttam itt!

És ez is tükrözi, hogy mi egyáltalán nem érünk el semmit ezt csak mondják, mert így találták ki valamiért. A régebbi rendszernek pont azért volt értelme, hogy nem az összes pénzmennyiség számított, hanem a 3 cél közti eloszlás aránya, és aszerint adakoztak egy fix összegből különböző alcéloknak a 3 fajtán belül, és ennek teljes mértékben volt értelme. Amit most műveltek az felháborító és ezt mások is észrevették, de erre is csak vállat vont a Team.

 

-Illetve szerintem továbbra is nagy probléma, hogy sok eredeti és az évre tekintve elég fontos részt képző parit megszüntettek, amiről írtam, illetve vannak továbbra is borzasztó gagyi reklám partik, de ezt már most nem fejtem ki .

 

→ Természetesen régebben is voltak frissítések, és persze voltak, akiknek már azok sem tetszettek, én mindenesetre a CP fénykorát 2009-től 2012-ig datálom, amikor is szerintem nagyon jó változtatások történtek és főleg 2011-ben volt csodálatos a grafika és a frissítések, amik csak hozzátettek a CP játékos mese világához és persze kicsit modernebbítették is, de a legjobb értelemben. Pl.: beszélő pingvin ismertetők, Puffle Gondozó sarok, ami nagyon szuper, térkép, mini-game-ek, stb. Természetesen van, aki nem így vélekedik és ez így van rendjén, elvégre nem tetszhet minden mindenkinek egyformán, én mindenesetre szeretem az újítást, de ismétlem csak, ha jó és eszes.

¬De mindezekből az új, szerintem egyáltalán nem jó frissítésekből is az jön le, mint mondtam, hogy kevés az odafigyelés, vagyis inkább az ész és kreativitás (ez nem mindig, mert szoktak lenni jó új ötletek elvétve), amivel készítik a játékot. És még van egy nagy ide tartozó téma:

 

Puffle Özön

Ez volt a legnagyobb egész évet áthidaló hülyeség 2014-ben. Szinte minden második partin osztogattak ingyen egy pufit, de természetesen csak a memberek számára. És annyira nevetségesen erőltettek is voltak, mint az Olaf Puffle, vagy az a sok dínó puffle. A macska meg a kutya még csak-csak elmegy, de semmi értelme nincs a Valóságos állat – Puffle hibrideknek. Aztán megjelent a Puffle Wild App, amiben szintén újra rengeteg Vad Puffle jött, de persze ezek is nagyon gagyik és elcsépeltek. Azért volt pár különlegesebb pufi, mint a szellem, vagy a kék kristály, de az utóbbi számomra egyáltalán nem különleges, sem érdekes. A szellem viszont érdekesebb, de az sem annyira nagy dolog, mivel nem csinálják meg az új pufiknak a “Puffle Sarok” képernyőt. Szerintem így a puffle gondozás elveszti a lényegét, mert nem láthatjuk az aranyos reakciókat a különböző dolgokra és végső soron még csak elküldeni sem lehet őket a játékban, szóval ez a rendszer nem is aranyos és nem is praktikus (nekünk).

Ezt, hogy nincs külön screen a gondozásokra amiatt csinálhatták, hogy egyrészt természetesen sokkal kevesebb munka, másrészt talán újra próbálják népszerűsíteni a pufik sétáltatását, mivel ezeket csak úgy lehet gondozni, ha a Puffle Hotelbe, vagy Parkba visszük őket, ami egyébként alapból nem rossz ötlet, ha nem muszáj, mert ott van a sokkal jobban kidolgozott iglus gondozás. Erre már volt egy kísérlet régebben: a Puffle Diggin Up, de ezt is elszúrták. Ezt kifejtem:

A Digging-nek az értelme a Puffle Sétáltatás újra népszerűvé tétele volt. De most hogy már csináltak tavaly egy külön gombot erre a Puffle Trükköknél, (amiknek szintén nincs sok értelme szerintem, de végül is nem olyan rossz ötlet, csak jobban is meglehetett volna csinálni a trükköket) ebből is kiveszett az értelem és az eredeti hivatása. A Puffle Digging Gomb miatt, már nem igazán szükséges a sétáltatás közben körbejárni mindent, pedig ez volt benne eleinte az érdekes, hogy ritkán talált és a szobáknak általában nem a legjártabb részein, de most. De legalább azt betették a gombhoz, hogy egy ideig nem lehet alkalmazni ezt a trükköt, viszont tarthatna több ideig is szerintem, mert ennek így semmi értelme.

Engem a Puffle Digging jelenlegi formája idegesít is, mert ha esetleg nálam van egy Puffle, akkor folyton megáll, mert talált valamit, ami mondjuk egy ezredik Mexikói Váza, vagy Kő Triceratopsz Fej, amiket egyrészt nem is akartam, másrészt minek belőle annyi, mert folyton csak ilyesmi cuccokat, illetve pénzt, esetleg különleges Puffle kaját talál, amik nálam egyébként bugosak. Amúgy a Puffle Kaja nem olyan rossz ötlet, de egyes új ételek eléggé hülyeségek, mert már volt azelőtt is a pufiknak kedvencük, így nem értem, miért kellett átírni. És ami még a bajom a Puffle Digging-el, hogy ritkán régi cuccokat hoz elő, akár 2006-ig visszamenően, ami miatt egyes ruhadarabok elvesztik a ritkaságukat, ami szerintem teljes hülyeség és nem fair azokkal szemben, akik tényleg több mint 7 éve játszanak és úgy szereztek ilyen cuccokat.

De mivel a Puffle Digging nem vált be, betették a Puffle Etető Állomásokat, (ami magában szintén nem gond, és jól jön annak, akinek például nincs elég coin-ja puffle kajára a katalógusból, így elsétálhat a Hotel-be, Pizzázóba, hogy gondoskodhasson róla, de nem kellene kötelezőnek lenni). De ez sem volt túl népszerű hosszútávon, ezért is, hogy “kötelező” legyen, mint mondtam, bevezették az újféle, gagyi pufikat, amiket csak ott lehet etetni.

Egyébként az eredeti gondozással, sőt a Puffle Feed Station-ossal is szemben áll a Backyard, mivel oda csak betesszük a pufikat és nincs is rájuk gond és ez így kiveszi a kisállat tartásból azt a kötelességet, hogy így, vagy úgy, de gondozni kell. Alapból nekem nem volt bajom ezzel a frissítéssel ezen kívül, mert így aki akar, az több pufit tarthat, de sajnos már nem lehet annyi puffle az igluban egyszerre, és annak semmi értelme, hogy nem kell gondoskodni róluk, mert a hátsókertben megmaradnak az elégedettségi szintjeik. Amúgy az a frissítés, amitől fogva megjelenik a puffle felett az elégedettségi szint mércéje és pár ikon, mint sétáltatás, az szerintem teljesen praktikus és jó, főleg hogy megmaradt a normális gondozó ablak a régieknek, csak zöld helyett lehetne kék inkább.

Szóval 2014-et ez a folytonos mánia is lehúzta és szaporította az értelmetlen betoldásokat.

 

Sneak Peek-ek mennyisége

2014-ben a Sneak Peek-ek mennyisége újra nagyon magas volt, a partik nagyságához viszonyítva, mert ha a party kicsi, akkor nyilván nem tudnak sokat mutatni. Például a Music Jam egy nagyon nagy csalódás volt, azzal hogy csupán egy 6 szobás hajóból állt, mivel azt gondoltam, hogy kevés a sneak peek, biztosan jó lesz és ezért nem mutogatják meg a teljes szigetet. Miközben szinte mindent megmutattak, csak alig volt mit. De ami viszont még jobban hozzájárul a csalódáshoz, hogy a Team annyira feldicsérte előre a partit, hogy elhittem, tényleg alkotnak valami jobbat és nagyobbat, mint 2013-ban a Summer Jam-et. Miközben a lehető legszegényebb partit sikerült összehozniuk addig (sajnos utána még volt nagyobb csalódás is).

Régebben az összejöveteleken, mint például a Spike Day-en adtak bejelentéseket és megerősítéseket, ami szerintem nem túlságosan igazság azokkal szemben, akik nincsenek ott, és ha után felteszi valaki a képet, amin mond valamit, annak szerintem a hitelessége meg is kérdezhető, mert hát mennyiből tart megszerkeszteni annak, aki jobban ért hozzá? Nem értem, hogy ha már egyszer megosztanak party konfirmációkat, amik néha nem is voltak igazak, akkor miért nem tudták azt hivatalosan a blogon, vagy esetleg twitteren.

De most már nincs olyan sok összejövetel, mert nem volt rá mindig idejük és egy ideig próbálták megtartani mindig valahogy, de a végén már teljesen rendszertelen volt az egész. Most már csak minden hétfőn van egy Mod Monday, amit egy random moderátor tart, aki bárki lehet a CP Team-ből, és kevesebb dolgot mondanak, így legalább kevesebb a sneak peek, de szerintem így is rengeteg mindent tudtunk meg.

Amúgy mostanra nagyon “visszafogták magukat”, mert valamilyen okból már a fő blogger moderátorok a twitter fiókjukat sem használhatják túlzottan. Nem értem ezt a szabályozást miért vezették be, de én nem bánom, mert így kevesebb dolgot is osztanak meg, és csak a CP hivatalos fiókja az, ami közvetít a twitteren, ami szerintem már egy szervezett dolog.

Amúgy már Waddle On és Spioler Alert sincs, amivel nekem szintén nincs bajom, mert nem is szerettem annyira, nekik sincs rá idejük és nem utolsósorban újra még egyszer a sneak peek. Persze van akinek hiányoznak, de én megvoltam nélkülük is. És régebben ezeket neveztem mellékes dolgoknak, de most ennél is nagyobb a mobil mánia, mert Spike Hike, a CP vezérigazgatója valamilyen felügyelő is lett a Disney-s alkalmazások felett, tehát nem véletlen, de szerintem indokolatlan, hogy a CP emiatt romoljon, persze az alkalmazások egyáltalán nem rosszak, mint írtam.

Illetve most egy újabb “mellékes dolog” volt a We Wish You  A Merry Walrus projekt, amiből a film szerintem nagyon jópofa és aranyos lett, megérte elkészíteni, de ami miatt történt a játékban utána, az teljesen indokolatlan volt. Lehetett volna folytatni a szokásos Holiday Partit és a filmnek meghagyni a saját hagyományait, mintsem hogy tönkre tegyék az új hülyeségekkel és teljesen elölről kezdjék a karácsonyi partit.

Illetve visszatérve a sneak peek-ekhez, az sem volt igazság, hogy interjúkat adott Spike Hike nagyobb bloggereknek a saját oldalaikon, szerintem, de már ezt sem csinálja. És ezen a téren is van fejlődés 2015-re, mert már tényleg csak 1 szoba vázlatot és egy színes részletet osztanak meg általában, ami jó arány és remélem ezt meg is tartják.

 

Egyéb:

  • Mostanában már szinte egyáltalán nincsenek Item Box-ok, csak néhány alkalommal, pedig régen ez egy teljesen alap dolog volt, hogy a Plaza-ban vagy a Town-ban volt egy doboz, ahonnan el lehetett venni többnyire egy sapkát mindenkinek mindenek előtt. Ezzel szerintem teljesen ki lehet váltani azt a hülyeséget, hogy az új sémában kapunk mindenekelőtt egy cuccot, ami a legtöbbször nem a legjobb erre a célra, valami kisebb is jó lenne, mint egy komplett iglu (Frozen Party’13-on). Mert mint ezt is mondtam régebben, nem kell mindent a feladathoz kötni vagy annak kötődőnek feltüntetni, mert nincs értelme és csak erőltetett lesz tőle az egész. Szóval az egyszerű Free Item Box-os rendszert visszahozhatnák, hogy még egy kis régi feelinget csempésszenek a játékba
  • Mostanában alig hoznak vissza pár régebbi, de nem annyira régi (kb 2010-es) Stage-es előadást, mint például a Normann Swarm Has Been Transformed, Underwater Adventure, Secrets of the Bamboo Forest, bár mint az utolsó esetében is, van hogy ritkán előadják, tehát remélhetőleg a többit is ezen tendencia alapján fogják, csak kár hogy 2 évig nem volt ez a pár előadás látható.
  • Illetve erről már írtam az előző ilyen bejegyzésben, hogy engem nagyon idegesítenek a szobák zenéje mellett szóló háttérzaj, szerintem semmi értelme és nagyon idegesítő, illetve ezen a téren sem kell annyira valósághűségre törekednie a játéknak. És mint mondtam engem nagyon a Pandandára emlékeztet ez zaj, úgy megjegyezném.
  • És ezt is írtam, hogy rengeteg videót levettek a CP Youtube csatornájáról, legalább is rejtetté tették, aminek semmi értelme, mint például a vicces ausztrál időpontos videókat, amik nagyon jópofák és eredetik, Happy77-es videókat, stb, amit nem értem miért tettek. És már ugye az Ausztrália Team által nincsenek vicces videók, de ezt átvette egy időre az Egyesült Királysági Iroda, ami szintén nagyon jó kis videókat gyártott ekkor is, és még azelőtt is, mint amikor volt valamilyen ottani ügy, mint Például Magazin, Innocent Smoothies, stb. De sajnos már ez sincs, aminek az okáról nem rég értesültünk és lentebb írok róla.
  • Ahogyan pirospingu írta, meg lehetne oldani azt a problémát, hogy a Puffle Digging előhoz nagyon régi és ritka cuccokat, hogy nem azokat magukat kapnánk meg, hanem a modernizált változatukat, amit simán meg lehetne csinálni például egy Water Party-s Umbrella Hat-tel:

Umbrella Hat

Úgy, hogy megcsinálják egy kicsit újabbra grafikáját, új sorrendű, élénkebb színekkel mondjuk. És a Green Suede Jacket-tel is ugyanez a helyzet:

Green Suede Jacket clothing icon ID 232

Ez is egy elég ritka darab, simán ezt is újra lehetne csinálni, hogy ne vesszen el a ritkasága. De sajnos erre nem gondolnak.

  • Illetve ahogyan azt még írta pirospingu, és én is akartam írni, csak ki ment a fejemből, hogy már a bélyeggyűjtés is eléggé letűnt dolog, mivel egyrészt már nem csinálnak új stamp-eket, másrészt, ami szerintem fontosabb, hogy már rengeteg Event Stamp-et, nem lehet megszerezni, mint a Party Puffle bélyeg, mivel már nincsenek a pufiknak külön szobái a Puffle Partikon, így nem igen lehet a pufikat a saját fajtájának a szobájába vinni; a Snack Shack bélyeg, amit nem tudom, miért nem lehet, csak egyszerűen, ha végrehajtjuk az ehhez kellő utasítást mondjuk a stadion Fish Dog-os kocsijánál, nem történik semmi; A Construction bélyeg, mert elég nehéz csatlakozni egy építkezéshez, ha nincs is; a Go Green bélyeg, mivel már nincs Recycle Plant; az utóbbi időben a Noble Kight bélyeg, mivel 2013-óta nem volt Medieval Party; és a Mountaineer bélyeg, mert már rég volt Felfedező Party a hegyekben; illetve a Treasure Hunt bélyegeket is elég ritkán lehet (próbálni) megszerezni, mivel Rockhopper jó, ha egy évben kétszer jön.
  • Az EPF is ugyanígy van, mert 2014-ben egyáltalán nem volt semmilyen EPF-es dolog azt leszámítva, hogy Herbert feltűnt a We Wish You A Merry Walrus-ban, és hetente kapunk egy üzenetet. És ugye kivették a Field Ops-ot is még régebben, ezért nincs időközben semmi sem, és szerintem a Spy Drills ötletes megoldás, de nem így kellett volna. És a történet is eléggé kezd lapossá válni az utóbbi időben, és ahogy ezt is írtam az Év Záró Posztban, ennek volt a legérdekesebb és legnagyobb egész CP-t áthidaló története, de sajnos maguk miatt kerültek zsákutcába, mert nem túl jól alakították a szálakat. És ami még egy nagyon nagy probléma a mostani Titkos Ügynökséggel, hogy egyáltalán nem titkos. Ha megnézzük a mostani újságot, akkor láthatjuk, hogy nyíltan beszélnek róla és egyáltalán nincs benne semmi titkos dolog. Ugye a PSA még tényleg nagyon titkos volt, de szerintem túlságosan is. Az a megoldás nekem nagyon tetszett, hogy miután meghívtak egy tesztet kellett végrehajtani és utána lehettünk ügynökök, de talán az már nem annyira titkos. Most viszont ha belépünk az EPF épületébe, cseng a telefon és ha felvesszük, rögtön ügynökök leszünk, ami egy nagyon buta megoldás és nincs benne semmi kihívás. Szerintem az lenne a legeslegjobb megoldás, hogy: Nekünk kell a fő telefonra kattintani, ami csak villog, és akkor bejön egy elő teszt, amiben csak olyasmi kérdések lennének, hogy “Mit jelenthet az EPF?: Everyday Phoning Facility/Titkos, Az Every Day Phoning Facility csinál bármilyen telefonnal kapcsolatosat?: Igen/Nem; Akkor mit csinálhat?: Telefon szolgáltató/Védelmező ügynökség” és ha ez jól sikerül, akkor kiírja, hogy mivel sikerült rájönnünk, hogy ez nem egy egyszerű telefonos létesítmény, ezért ügynök JELÖLTEKKÉ válunk. Ekkor jön a képbe a régebbi Ügynök Teszt, amin csak a 80% felett teljesítők juthatnak tovább, és ha ez is meg van, bejön a végső kérdés: “Igazán EPF titkos ügynök akarsz lenni?: Nem/Igen” És nyilván az igen után válunk titkos ügynökké, és lemehetünk a HQ-ba, ahol köszöntenek és tájékoztatnak, hogy mit csinálnak az ügynökök. Illetve amióta nagyon nem titkos az ügynökség, az 2012, mivel akkor volt egy teljes EPF Operation Party, viszont ezen bárki részt vehetett és mindenki, megtudta ki a Director. És így már nem volt titkos, azután még fokozták, hogy voltak in-game Mission-ok továbbra, amik jók, csak az a baj, hogy nem titkosak, mint még 2011-ben és előtt. És egyre nyíltabban beszéltek róla az újságban.
  • Illetve a Card Jitsu is háttérbe szorult, mivel a legutolsó ilyen esemény is csak 2013 volt utoljára. És azt leírtam a tavalyi bejegyzésben, hogy miért nem tetszik az újabb CJ, és hogy nem nekünk kellett volna Béta Tesztelnünk, illetve a vásárolható Power Card-ok nem jók, viszont a története nagyon érdekes, de talán ez is egy zsákutca. És mindenesetre ezt a CJ-it is a többi alapjainak mintájára készítettem volna, és a CJ Shadow lenne eléggé eltérő. Amit viszont nem írtam, hogy nekem továbbra is borzasztó Bug-os ez a CJ, nem értem, minek vannak fejlesztői, ha nem tudják normálisan megcsinálni, mert nem a kis buta frissítéseket kellene betenni ehhez is.
  • Egy szintén nagyon idegesítő dolog, hogy még mindig nagyon sok bug van, egyre többször. Nem értem, hogy a nagyobbakat néha, miért csak hosszabb idő után javítják ki, a kicsikről sokszor tudomást sem vesznek. Ezzel még jobban lerontják a játék élményét.

 

  • Illetve egy a teljes CP-t nem, de minket nagyon is érintő probléma, hogy a magyar CP-s közösség eléggé kihalóban van, mivel rengetegen kiléptek teljesen az régi játékosok közül, vagy ha néha néha fel is lépnek nem aktív játékosok, és sajnálatos módon csak nagyon kevés magyar van, aki jelenleg is aktívan játszik. Valahogyan sürgősen reklámozni kellene Magyarországon is, mert ha nem, akkor tényleg senki sem marad és és teljesen kihal a magyar CP-s közösség, ami valaha virágzott és az egy sajnálatos dolog volna.

 

 

És akkor az összes problémát átfogóan szeretnék megosztani egy eléggé összeesküvés elméletet, aminek bizonyossága nagyon kevés:

Én eddig a Disney-t úgymond védtem, mivel nem a cégnek tulajdonítottam a sok rosszat, hanem a Club Penguin vezetőségének. Viszont talán abban lehet igazság, hogy a Disney tartott egy “leépítést” 2012 végén és elküldte a régi tagokat és vezetőket, mert talán esetleg ők nem akarták annyira hagyni, hogy a CP egy reklámfelület legyen. Szerintem elég furcsa indok, hogy azért hagyta itt a CP-t Lane Marriefield, azaz Billybob, mert iskolákat ment nyitni. És a Billybob helyére állították Spike-ot, aki örömmel hagyja a reklámozást. Sőt talán ezzel a nagy reklám őrülettel be is, bocsánat a kifejezésért, nyalta magát, a Disney-nél és megkapta a többi mobilos dolog felügyeletét, azaz nagyobb “hatalmat” és több pénzt kapott, de nem akarok senkit sem rágalmazni, ez egyáltalán nem biztos, csak egy kósza ötlet pár összefüggés alapján.

De azt továbbra is fenntartom, hogy nem maga a Disney rontotta el a játékot, mert mint mondani szoktam és ezt maga Rsnail is kijelentette, hogy a Disney 2007-ben megmentette a játékot a felvásárlásával. És utána jött rengeteg új és remek parti, mint a Music Jam, Adventure Party, Medieval Party és még sorolhatnám, amik 2007-ben, vagy utána jelentek meg és kétségkívül sokat fejlődött és szépült a játék, szerintem. És végül is ha kellenek reklámpartik, akkor azokat is meg lehet csinálni egészen jóra, még akkor is ha elég erős benne a reklám, erre egy nagyon jó példa a TBM Summer Jam. Mert az olyan silány partiknak, mint a Future Party, Merry Walrus Party, (ahol a CP saját magát reklámozta elég gagyi módon), Medieval Party’13 és ilyenek, szerintem egyáltalán nincs köze a Disney-hez, maximum annyiban, hogy az új Team nem olyan jó, mint a régi, lecserélt.

 

És ahogy láttam, nem csak nekem szokásom mostanában annyit panaszkodni a CP-ről, hanem sokkal nagyobb, angol nyelvű bloggerek is teszik ugyanezt, sőt ezekre Spike Hike, a CP vezérigazgatója reagál is, de folyton vagy kifogásokat mond, vagy ígérget, de változtatás a nagy dolgok terén nincs túlságosan, és ez már nagyon álszent, szerintem. Egyébként maga  Screenhog is, a Club Penguin egyik alkotója és művésze, aki sajnos valamilyen furcsa okból kilépett Billybobbal és többi régi alkotóval együtt, szokott megosztani gondolatokat, amelyekben többnyire burkoltabban üzeni, hogy amit a CP jelenleg csinál, az nem jó és ő nem így tenné. De kíváncsi lennék a Billybob mögött álló igazságra és valós véleményére is, mert nyilván nem fogja azt mondani, hogy kényszerítették, hogy lépjen ki és Spike kapja meg a posztját (már ha így volt), mert ezt mégsem mondhatja, inkább azt mondta, hogy Spike egy jó barátja és, mivel új célokat akart, ezért lépett ki és ment el iskolákat nyitni, ami szintén lehetséges, hogy így volt, ezt sajnos nem fogjuk megtudni valószínűleg.

És úgy tűnik, a Club Penguin elég rossz helyzetben is van, mert kezd hanyatlani, megírta a Kelowna News is, hogy elbocsátottak 30 embert a kelownai irodából, akik munka nélkül maradtak, illetve a los angeles-i és az egyetlen angol, azaz a brightoni irodát teljesen be is zárták, szóval valószínűleg ezért nincsenek már onnan videók. Sőt magát Polo Field-et is elküldték, vagy kilépett, és a búcsú posztot még csak nem is ő írta. Nem gondoltam volna, hogy ilyenre sor kerül, és egyáltalán nem értem ez miért van.

Amúgy végső soron várható volt ez az egész. Még akkor is, ha a minőség nem romlik, sem lehet örökké fenntartani, sajnos ez a dolgok rendje. Azért remélem, hogy még kihúzza egy darabig, esetleg, hogy jön megint valamilyen nagyobb volumenű támogatás, mint 2007-ben Disney-től. De hacsak nem változtatnak sürgősen, hogy jó legyen a játékosoknak, akkor nagyon rövid idejű pályafutást tervezhetnek a továbbiakban, mert nyilván azért vannak ezek az anyagi gondok miatti elbocsátások (és talán a plüssök és ilyenek gyártásának leállítása is), mert egyre kevesebb a fizetős, azaz member játékos, mert már úgy látják, nem éri meg. Screenhog is megírta, hogy “A CP nem halott, de rövidtávú pályafutással kell számolnia.”, amiről ír majd egy egész posztot is. Amúgy írt egy teljes bejegyzést arról, hogy a Club Penguin-nek hogyan legyen majd vége, azaz ami szerinte jó  vég lenne – ezt Gergo777 le is fordította, tehát ezt elolvashatod már magyarul ebben a bejegyzésben.

 

Mindenesetre remélem, jövőre már nem kell ilyen bejegyzést írnom. Mert végül is az utóbbi időben kicsit kezdenek javítani, mint ahogyan az feltűnt másnak is, már csak a partikon kellene, de nagyon javítani. Mert az lenne a kulcs a hanyatlás elkerüléséhez, szerintem nagy részben.

/Mint eddig is, ha valakinek van még valamilyen megfigyelése, panasza, az megírhatja kommentben és bekerül a bejegyzésbe./

Te mit gondolsz?

Játssz most!

51 Responses to A Club Penguin Változik! III.

  1. benyec szerint:

    Üdv Marci:A mostani partiban mondjuk kettő egymás melletti szobában 10 pin található és mind a 10 ostrum nagy pin és elfelejteted megírni az elkezdődött a partit.

    Üdv:beni

    Kedvelés

    • Marcellm szerint:

      Igaz, de azok nem is megtalálandó pinek, hanem, ha a dolgokra rákattintunk, akkor kapunk egy pint az adott tárgyról és így gyűjthetjük a szülinapi ajándékokat a fonal mentén, mint a kisfilmben Anna, ami szerintem ötletes. És igazából nem elfelejtettem írni, csak még nem kész a bejegyzés, de azért köszönöm, hogy szólsz.

      Kedvelés

  2. 12horcsa szerint:

    Teljesen igazad van! Kb. mindenben egyet értek veled.
    Nekem pl. 78 triceratopsz fejem és 97 mexikói vázám van.
    Szerintem a Frozen fever party szörnyűnek ígérkezik, ezért,
    mint az előző Frozen partyn, most sem leszek member.

    Kedvelés

  3. pirospingu szerint:

    “2006-ig visszamenően, ami miatt egyes ruhadarabok elvesztik a ritkaságukat, ami szerintem teljes hülyeség és nem fair azokkal szemben, akik tényleg több mint 7 éve játszanak és úgy szereztek ilyen cuccokat.” A számból vetted ki a szót. “:)” Talán még jogos is lenne, ha ezeket a tárgyakat aktualizálnák például a vízi bulis sapit (2007) csak nyáron lehetne megszerezni, vagy ilyesmi. De hát már ez is holtág, mint az EPF, a bélyeggyűjtés és a card-jitsu is. :/

    Kedvelés

  4. Kormos1999 szerint:

    A pingvinem közel 3000 napos. végig láttam ahogy a cp változott. Az egész rosszirányba való tartás a Disney átvétele óta tart.

    Kedvelés

    • Marcellm szerint:

      Nyilván más szemszögből látjuk a dolgokat, és a te véleményed is igaz, ha onnan nézzük, hogy már azok a változások is eléggé elütöttek az eredetitől és a Disney teljesen kisajátította a játékot. Viszont az szerintem nem elfelejtendő, hogy ha nem lett volna Disney, játék sem lett volna, ami valahonnan nézve nem volt már olyan jó, mint azelőtt, de élvezhető volt és továbbra is sikeresen működött (már ameddig).

      Kedvelés

  5. Balib3 szerint:

    Szerintem 2012 feléig teljesen rendben volt minden, pedig már jó ideje a Disney kezében volt a játék. Persze voltak előtte is rosszabb döntéseik, de nem olyan drasztikusan rosszak mint most. Nem is véletlen, hogy 2012-ben és előtte nyereségesek voltak, most meg egész irodákat zárnak be. Úgy gondolom, hogy mióta Billybob elment, onnantól kezdett folyamatosan romlani a helyzet.

    Kedvelés

    • Marcellm szerint:

      Ezt én is pontosan így látom. Habár ugyanott, ahol a mostani elbocsátásos cikket olvastam, írtak még régebben egy 2011-es elbocsátásról is, de az nem tűnik olyan drasztikusnak, elvégre szerintem ekkor volt a CP a csúcsán.

      Kedvelés

  6. Balib3 szerint:

    Viszont mivel most a Frozen takeover szinte egy az egyben vissza lett hozva, remélem hogy a következő partikra a fennmaradó időben nagyobb hangsúlyt fektetnek minden téren.

    Kedvelés

    • Marcellm szerint:

      Remélhetőleg ez az ok erre, és nem csak hogy lusták készíteni. Amúgy gondolom olvastad a bejegyzést, amit Rsnail írt a CP végéről, és írta, hogy vissza kell(ene) majd hozniuk partikat akkor, egészen úgy, ahogyan régebben voltak, mert már nem fogják tudni biztosítani az új dolgok készítését. Remélem, hogy ez nem ennek a jele, bár ez nem annyira valószínű.

      Kedvelés

  7. Kkrle szerint:

    Igen, szerintem is, inkább a következő parti(k)ra összpontosítanak (Fair?).
    Még jó, hogy a Fair-t sehogy nem lehet elrontani, mert mindig ott vannak a szuper minigame-ek 🙂

    Kedvelés

  8. benyec szerint:

    Üdv Marci: Nálam még a narancs pingvin köszöntött.És nekem majdnem 100 triceratops fejem van:És azok a pinek tetszenek amiket lehet kapni és szerintem is ötletes.És bekerült a stamp book-ba? Szerintem igen.

    Üdv:Beni

    Kedvelik 2 ember

  9. Kkrle szerint:

    Amúgy ha tényleg Fair lesz májusban, szerintem lehet, h pár szoba is benne lesz, amiket még az évzáró videó végén lehetett látni a kérdőjelekben(pl. a léghajós, vagy a nyári partis szobák közül néhány)

    Kedvelés

  10. Balib3 szerint:

    Amúgy valaki tud rá valami lehetséges magyarázatot, hogy a CP miért követi twitteren a How To Basic-et? Ha nem tudjátok mi az, youtube-on rá lehet keresni. Számomra rejtély.

    Kedvelés

  11. Balib3 szerint:

    Gondolom igen, de miért a hivatalos cp accountal? Ha xy emger viccesnek gondolja akkor miért nem a sajátjával követi? Na mindegy most nem is ez a lényeg, hanem hogy a cp írt egy bejegyzést a blogon, ami alapján úgy néz ki, hogy rájöttek hogy nem érdemes a mobil változat miatt lerontani a játék fő verzióját. Így az appon külön (gondolom kisebb) partik fognak megjelenni, míg a fő verzióban az eredetileg is tervezett partik.

    Kedvelés

    • Marcellm szerint:

      Szerintem ez egy nagyon jó megoldás, örülök, hogy az utóbbi időben tényleg vannak már jó változtatások is. Ha így haladnak, talán még igényesebbek lesznek a partik és frissítések, esetleg kevesebb reklám is lesz. Én várom, mi sül ki ebből a tendenciából.

      Kedvelés

  12. Balib3 szerint:

    Nem semmi hogy a mostani pint milyen jól elrejtették. 🙂 Komolyan még régen 2009-ben sem voltak ennyire elrejtve (és ilyen kicsik sem voltak), mint ez a mostani. Ennek örülhetünk. 😀

    Kedvelés

  13. 12horcsa szerint:

    Van uj pin a Mine-nal, a kert mellett.
    Egy virag.

    Kedvelés

  14. benyec szerint:

    Marcellm visszajelölnél a club pingvinen a pingvinem neve Bence50000.

    Kedvelés

  15. benyec szerint:

    Köszi most jelöllek be.

    Kedvelés

  16. Csipike2 szerint:

    Marcellm, teljesen igazad van. A CP kezdi elveszteni a hangulatát, ami régen megvolt. Május 7.-én lesz 5 éves a pingvinem, de bevallom, hogy már nem igazán érdekel. Persze felmegyek meg minden, de ez már botrány, hogy a CP-n már csak reklámpartik vannak. Egyszerűen felháborító. A CP-zős osztálytársaim is (akik kb. annyi ideje játszanak mint én) mind abbahagyták a CP-t 2013-tól, mondván, hogy undorító az új grafika. És igazuk van. Én befejeztem a CP-t… nem bírom tovább.

    Kedvelés

  17. Csipike2 szerint:

    Azért én sajnálom azokat az embereket, akik nem ismerhették a CP-t a régi hangulatos formában. Mindenesetre most nem lépek majd föl olyan gyakran, mint régen… 😦

    Kedvelik 1 személy

  18. Gergo777 szerint:

    Az ember 2009-2012-ig azt hitte, hogy a CP rosszabb lett. Aztán jöttek egyből, hogy ennek az oka a Disney. Tőlük kérdezem: 2013 és 2014 után is ezt gondolod? A CP 2005-től 2011-ig szerintem lazán rendben volt, 2012-ben pedig a játék “játszható” volt.

    2013 és 2014 értékelhetetlen. Többet nem lehet rá mondani. Voltak kivételek (Fair, Summer Party) de összességében pocsék lett a játék. Tapasztalat van, bőven, 9 éve tolom az ipart de már nem érdekel különösebben. Az, hogy örökre kitiltottak csak segítette a döntést, hogy itt kell ezt hagyni.

    Jóslás? Be fog zárni. Nehéz ezt kimondani de be fog. Ez biztos. Eddig agyba-főbe szidtam a játékot, de már tudom, hogy elég nehéz helyzetben vannak. Sok embert küldtek el, egyre kevesebb a bevétel (mondjuk akkor mi a jó büdös cicának kellett a Coins For Change?!). Látom azt, hogy spórolnak ott ahol lehet, teljes partikat hoznak vissza cuccokkal együtt.

    Ennyit mondok: Ha egyáltalán még be akartok lépni a játékba, akkor nem érdemes kritizálni azt. Nehéz időket él meg. Örüljetek, hogy van parti és törődnek a játékkal. Mert ilyen lendülettel be is zárhatnák az egészet. Sajnos tudom, hogy milyen rossz az, ha egy játékot nem támogatnak tovább. Ha bezárják a szervereket. Ha azt nézzük, ez a játék lassan 10(!) éve csak frissül minden héten. Ha a közösség nem segít a nehéz időkben, akkor ennyi volt. a 10 éves játéknak és az alkalmazottaknak is annyi, kereshetnek új munkahelyet. A régit nem fogjuk visszakapni. De legalább az újat ne veszítsük el.

    Kedvelik 2 ember

  19. gSzabia szerint:

    Én a Funny Hat week idejében kezdtem el játszani, így nem tudok sok mindent mondani, DE a Frozen Fever party volt az számomra az eltölt kb. 1 és fél évben a CP alja. Én nem ismertem a régi CPt, viszont ezzekel az unikornis pufikkal nem tudtam megbékélni, mindig arra gondoltam, hogyha egy pingvin felemeli és megöleli, akkor a szarva kiszúrja a szemét vagy beledöfne a szívébe (elnézést a durvaságért) és szerintem egy zöld pufi sokkal cukibb. És mi lett a The Keeper of The Stage-vel? Szerintem eladósként dolgozik a plázában. És mi van az újságos képregényekkel? Egyre több Fan Art van az újságban és a Shadow Guy és Gamma Gal képregényt a 2 részkor abbahagyták. A pingvinek nem cukik, mert emberként viselkednek és a mascotok egyre rondábbak lesznek.

    Kedvelés

    • Marcellm szerint:

      Igen ezek az állat-puffle hibridek a legocsmányabb dolgok a CP-ben a pingvinek megrajzolása és gagyi partik után. Habár szerintem 2015-ben a Frozen Fever Party nem a legrosszabb, a SW Rebels Takeover sokkal kevésbé tetszett és volt még pár annál is igénytelenebb party 2013-15 intervallum során.

      Kedvelés

  20. gSzabia szerint:

    Jó egyfajta dínó puffle még elfogadható. Még az kicsit különlegesebb. De nem 10 különböző. És a Disney elfelejti, hogy ezek PINGVINEK. K-Dance, RH, PH, AA és Rooky sokkal cukibb volt pulcsi nélkül. Én igazából élveztem néhány takeovert, de a Frozen Frenzy egy utánzat, csak két szoba lett más, amikben pinek voltak, de minden cucc, kivéve az Anna palota iglut, ugyanaz volt, mint a normális Frozen Party-n. Én gondoltam, ha felnövök, akkor szívesen megvenném a CP-t, és visszavenném Billybob-ot, Happy77-et és társaikat.

    Kedvelés

  21. gSzabia szerint:

    Nemrég találtam egy ilyen sorozatot, amit egy CP-s csinált, igaz, nem annyira hasonlít a Cp-re, de szerintem aranyos.

    http://penguinplayer.mindenkilapja.hu/html/19219286/render/magyar-clubpenguin

    Kedvelés

  22. gSzabia szerint:

    Ne felejtsd ki a hackereket!Egy nap rámentem egy 5-ös erősségű szerverre, és láttam KLÓNOKAT A LEGELSŐ CADENCE HÁTTÉRREL. MEG EGY “LIGHT TROOPS OF CP”-S PINGVIN VAN! Én nem merek az ilyen szerverekre menni, nehogy olyan legyen, mint Gergo777 oldalán, amikor bannolták.és egyszer AA-ra vártam, és három pingvin ugyanazt smileyzta, és member ruhákat hordtak non-memberként. Amikor megláttam felrohantam a Book Room-ba. Ez már nem gyerekjáték (inkább cheateljáték 🙂 ).És ellepik a CP összes szerverét, még a háromcsíkos White Out-én is volt 5 darab.

    És A Moderátorok törődnek vele? Nem.

    MÉGHOZZÁ MÁR A PLAZA-T IS MEGSZÁLLTÁK.

    Kedvelés

    • Marcellm szerint:

      Nagyon igazad van, őket én sem tolerálom. Őket a tavalyi CP Változik bejegyzés végén említettem. Szerintem maguknak, de legfőképpen másoknak is elrontják a játékot.

      Kedvelés

  23. gSzabia szerint:

    Meg az EPF, elég ránézni erre a videóra:

    Ebben még titkos videó is volt a végén, régen a PSA egy olyan helyen volt, ahol más is volt, nem csak ügynökség egy tehetetlen előtte lévő szobával. Így már sokkal gyanúsabb, hogy van itt valami, főleg hogy középen van egy hatalmas bejárat.

    Kedvelés

    • Marcellm szerint:

      Hát igen, az EPF nem túl titkos már, főleg, hogy nyíltan beszélnek róla az újságban és nyilvános eventek vannak. És habár nagyon tetszik az új Everyday Phinig Facility, nem lehet mit csinálni. A Ski Village-nek is több értelme volt, amíg volt Winter Sports Shop. Persze azért szerintem a PSA egy kicsit már túl titkos volt.

      Kedvelés

  24. gSzabia szerint:

    És nézzétek meg azt a narancs pingvint, minek cserélték le? Az újon alig férnek el a ronda cuccok, umbrella Hat-szerű izé, Búvárszemcsi, Mullet-nyakkendő Szmoking, szőke haj, Olyan ronda mint Breki a béka mascotként, vagy a civil Dot.

    Kedvelés

  25. gSzabia szerint:

    Ezekkel a partykkal az a baj, hogy nem is partyk. Régen a partyk arról szóltak hogy a pingvinek játszanak, szórakoznak, buliznak, ma már a party-kon lézerkarddal szúrják szét egymást, meg megmentjük Rockhopper agyát, hát a partyknak nem a játék és szórakozás a lényege? minek van feladat? nem kell mindig feladat, elég 25 feldíszített szoba, hírességek, kb. 4 item box, semmi party ikon, semmi puffle (kivéve a puffle party-n, amin már a pufik sem buliznak, hanem kirándulnak a vadonban). semmi feladat, csak szórakozás és móka vicces háttértörténettel

    Kedvelés

    • Marcellm szerint:

      Szerintem azért kell feladat a legtöbb partin. Még színesebbé teszi. Persze emellett sok szobát kellene gazdagon feldíszíteni.

      Kedvelés

      • gSzabia szerint:

        Igaz, de nem kéne mindegyiknél, a”Merry Walrs” party-n nagyon gagyi volt a feladat, és nem is volt értelme,és erről szólt a party,nem a karácsonyról. szerintem a 2012-es féle átalakulás féle módszer sokkal jobb lehetett.

        Kedvelés

        • Marcellm szerint:

          Az Évzáró Posztba említettem, hogy a klasszikus Holiday Parti-ban az volt a jó, hogy nem volt fő feladat, csak apró részfeladatok, azaz lehetett hátteret kapni a Book Room-ban, a Pékségben lehetett sütni és ott volt a Santa Sleigh. Ez így tökéletes volt amellett, hogy az egész sziget gyönyörűen fel volt díszítve.
          A feladat akkor jó, ha nem erőltetett, ez mindig igaz. Akkor inkább ne legyen egy fő feladat, ha nincs jó ötletük. A 2012-es Holiday Party-n is a feladatban az volt a jó, hogy nem erőltették ránk, hanem aki akart, adományozott és ezáltal át is változhatott. És mindenki mehetett a szánon.

          Kedvelés

Hozzászólás